Als je extra activiteiten volgt naast je studie, dan moeten ze passen bij je wensen en mogelijkheden. Daarom is in september 2020 het AvansPanel ingezet voor een panelonderzoek. Op basis van de resultaten heeft Avans het aanbod van extracurriculaire activiteiten geoptimaliseerd. Maar de vraag is hoe studenten er nu, een jaar later in september 2021, over oordelen. Of ze bekend zijn met het nieuwe aanbod, wat ze ervan vinden en of ze nog iets missen. En op welke wijze willen ze het liefst informatie hierover ontvangen.
Kennen studenten AvansExtra?
De bekendheid van AvansExtra is toegenomen ten opzichte van vorig jaar: 54 procent van de bevraagde studenten uit het onderzoek van het Avanspanel kent de activiteiten en vorig jaar was dat maar 42 procent. Toch is nog 46 procent niet op de hoogte van het aanbod. En veel van de studenten die het wel kenden, hebben er geen gebruik van gemaakt. Ook uit de open antwoorden komt naar voren dat meer zichtbaarheid van het aanbod wenselijk is.
Wat vinden studenten van het huidige aanbod?
Uit het Avans panelonderzoek blijkt dat studenten verschillend reageren op het brede palet aan extra trainingen, workshops en activiteiten. AvansExtra biedt ze zowel online als fysiek aan, maar studenten hebben voorkeur voor de fysieke activiteiten. De deelnemende panelleden vinden ongeveer de helft aantrekkelijk, en dan vooral de concrete vaardigheidstrainingen en activiteiten rondom het thema Persoonlijke ontwikkeling. Minder aantrekkelijk lijkt het aanbod dat bedoeld is voor studenten met een specifieke behoefte (verlies, dyslexie, studiekeuze) of met een specifieke interesse (duurzaamheid, diversiteit, inclusie).
Wat missen studenten in het huidige aanbod?
1 op de 5 geeft aan iets te missen in het aanbod van AvansExtra. Ze geven suggesties om het huidige aanbod meer aan te laten sluiten bij hun behoefte en wensen. Aanbod op het gebied van Talen noemen ze het meeste, waarbij Spaans expliciet wordt genoemd. Daarnaast mist ruim een derde van de studenten meer aanbod op het gebied van Persoonlijke ontwikkeling.
Hoe willen studenten geïnformeerd worden over het aanbod?
Studenten ontvangen het liefst actief via digitale kanalen informatie over het aanbod. Bijvoorbeeld via Brightspace of een mailing. Een andere mogelijkheid is informatieverspreiding via studieloopbaanbegeleiders en docenten.
Het AOC bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit panelonderzoek. Je kunt het volledige onderzoeksrapport downloaden. Het AOC neemt de input van het rapport mee bij het optimaliseren van het aanbod van AvansExtra.