In april 2021 hebben 316 studenten via het AvansPanel een vragenlijst ingevuld over de bekendheid van het studentendecanaat en de communicatie rondom het aanbod van het decanaat. Twee derde van de studenten, met name eerstejaars, kennen het aanbod van het studentendecanaat niet. Studenten willen graag digitaal geïnformeerd worden over het aanbod. Daarnaast zouden SLB’ers meer ingezet kunnen worden om studenten door te verwijzen naar het decanaat.
Kennen studenten het aanbod van het studentendecanaat?
Een derde van de studenten kent het studentendecanaat en weet ook wat het doet. Van deze groep heeft 75% ooit een afspraak met een studentendecaan gehad. Daarnaast blijkt het erover horen via anderen, zoals medestudenten, de mentor of de docent een belangrijke informatiebron te zijn.
Welke verwachtingen hebben studenten van het studentendecanaat?
Hoewel een grote groep studenten aangeeft het decanaat niet te kennen, hebben zij wel een goed beeld van wat het studentendecanaat voor hen zou kunnen betekenen. Zij verwachten hulp te krijgen van een decaan als er zaken spelen die de studievoortgang belemmeren en bij twijfel over de studiekeuze. Maar ook voor zaken als topsport, dyslexie en faalangst en voor financiële zaken rondom de studie.
Weten studenten het studentendecanaat te vinden?
Studenten zoeken contact met een decaan als dat nodig is. Vooral persoonlijke omstandigheden, een functiebeperking of chronische ziekte en twijfel over de studiekeuze zijn redenen om contact te zoeken. Met name ouderejaars met een functiebeperking of chronische ziekte zoeken meer dan eerstejaars contact met een studentendecaan.
Via welke kanalen willen studenten geïnformeerd worden over het aanbod van het studentendecanaat?
Om de zichtbaarheid van het studentendecanaat te vergroten, wordt een voorlichtingsbijeenkomst bij de start van de opleiding genoemd of bijvoorbeeld een les aan het begin van elk studiejaar. Studenten worden graag per mail of via een bericht op Brightspace geïnformeerd over het aanbod van het decanaat. Daarnaast zou hierbij de SLB’er ook een rol kunnen spelen.
Conclusie
Hoewel een grote groep studenten aangeeft het decanaat niet te kennen, hebben zij wel een goed beeld van wat het studentendecanaat voor hen zou kunnen betekenen. Studenten zoeken ook contact met een decaan als daar aanleiding voor is. SLB’ers, informatie via Brightspace en voorlichtingsbijeenkomsten kunnen de zichtbaarheid van het studentendecanaat vergroten.
Het projectteam bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit onderzoek. Je kunt het volledige onderzoeksrapport hier downloaden. Het studentendecanaat heeft naar aanleiding van dit onderzoek met 10 Avansstudenten doorgepraat in twee online sessies over de zichtbaarheid van de studentendecaan en hoe zij ervoor kunnen zorgen dat Avansstudenten weten waarvoor ze bij hen terecht kunnen. Studenten vinden het heel belangrijk dat er in elk studiejaar een moment moet zijn dat de studentendecaan weer even in beeld is. Dus niet alleen tijdens de introductie in het eerste jaar. Bovendien vinden ze het belangrijk dat de studiebegeleider goed samenwerkt met een studentendecaan.
Met alle inzichten die tijdens dit onderzoek en de doorpraatsessies verzameld zijn, werkt het studentendecanaat nu aan een communicatieplan voor het nieuwe schooljaar. Er wordt o.a. gewerkt aan een video over wat het studentendecanaat voor Avansstudenten kan doen. Daarnaast introduceert elke decaan zich in een persoonlijke video. Zo geven we het studentendecanaat een gezicht en gaan we de zichtbaarheid van het studentendecanaat komend jaar een flinke boost geven.
Het projectteam bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit onderzoek. Het studentendecanaat heeft naar aanleiding van dit onderzoek met 10 Avansstudenten doorgepraat in twee online sessies over de zichtbaarheid van de studentendecaan en hoe zij ervoor kunnen zorgen dat Avansstudenten weten waarvoor ze bij hen terecht kunnen. Studenten vinden het heel belangrijk dat er in elk studiejaar een moment moet zijn dat de studentendecaan weer even in beeld is. Dus niet alleen tijdens de introductie in het eerste jaar. Bovendien vinden ze het belangrijk dat de studiebegeleider goed samenwerkt met een studentendecaan.
Met alle inzichten die tijdens dit onderzoek en de doorpraatsessies verzameld zijn, werkt het studentendecanaat nu aan een communicatieplan voor het nieuwe schooljaar. Er wordt o.a. gewerkt aan een video over wat het studentendecanaat voor Avansstudenten kan doen. Daarnaast introduceert elke decaan zich in een persoonlijke video. Zo geven we het studentendecanaat een gezicht en gaan we de zichtbaarheid van het studentendecanaat komend jaar een flinke boost geven.