In juni 2022 is de thuiswerkregeling ingevoerd en een jaar later evalueert DP&O de regeling. In het kader daarvan hebben in juni 2023 347 medewerkers (157 docenten en 190 onderwijsondersteunende medewerkers) meegedaan aan een panelonderzoek naar de beleving van de thuiswerkregeling.
Hoe staan medewerkers tegenover de thuiswerkregeling?
De meeste docenten werken grotendeels op locatie, maar een deel zou liever de helft thuis en de helft op locatie werken. Onderwijsondersteunende medewerkers werken vooral voor de helft thuis en de helft op locatie en het merendeel is daar tevreden over. De belangrijkste redenen om vanuit huis te werken is voor beide groepen dat ze thuis geconcentreerder kunnen werken, geen reistijd hebben en thuis productiever zijn. De belangrijkste redenen om op locatie te werken is de behoefte aan informeel contact met collega’s en voor face-to-face overleggen. Voor docenten is de aard van de activiteiten daarnaast natuurlijk ook een belangrijke reden om op locatie te werken.
Bijna alle onderwijsondersteunende medewerkers (91%) en driekwart van de docenten (73%) vinden dat de beschikbare ICT faciliteiten hen goed in staat stelt om hybride (= zowel thuis als op locatie) te werken. Echter, éénderde van beide groepen vindt dat de Avanslocatie waar zij het meeste werken (helemaal) niet goed is ingericht om hybride te werken.
Bijna driekwart van de onderwijsondersteunende medewerkers (69%) geeft aan voldoende informatie te krijgen vanuit Avans over hoe ze gezond kunnen thuiswerken. Bij docenten is dit minder het geval (45%), terwijl zelfs bijna een kwart (23%) aangeeft onvoldoende informatie hierover te krijgen.
Krap éénvijfde ( 19%) van de medewerkers is vanwege de reiskostenvergoeding op een duurzamere (OV, fiets, lopen, steppen) manier gaan reizen. Verder geeft het merendeel (58%) aan het declareren van de woon/werk- en thuiswerkvergoedingen in HR2Day niet gebruiksvriendelijk te vinden.
Sluit de thuiswerkregeling aan bij de behoefte van medewerkers?
Over het algemeen wordt er binnen veel teams niet gesproken over de richtlijnen, afspraken en voorkeuren, maar zijn medewerkers wel tevreden over de doelen en kaders met betrekking tot de huidige hybride werkvorm. Bijna driekwart van de docenten (73%) en een nog groter deel van de onderwijsondersteunende medewerkers (87%) geven daarnaast aan dat de huidige hybride werkvorm goed past bij hun individuele behoeften.
Conclusie
Winst valt vooral te halen onder docenten. Zij zijn minder tevreden over de huidige hybride werkvormen en hebben meer behoefte aan een 50/50 verdeling van thuis en op locatie werken dan nu het geval is. Winst valt verder te behalen in het vergroten van de hoeveelheid afgezonderde werkplekken op kantoor, het versimpelen van de administratie rondom het thuiswerken en meer afspraken maken binnen het team rondom hybride werken.
Het projectteam bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit onderzoek. Je kunt het volledige onderzoeksrapport hier downloaden. DP&O neemt de resultaten van dit onderzoek mee bij de evaluatie van de thuiswerkregeling.