In maart 2021 hebben 336 studenten en 203 docenten de vragenlijst ingevuld. Het doel van dit onderzoek was om een breder beeld te krijgen over de meest bepalende motieven en weerstanden voor testbereidheid en naleving van coronamaatregelen onder studenten en docenten.
Algemeen
Uit de analyses van de antwoorden van de respondenten komt naar voren dat 93 procent niet mee doet aan de lopende pilots met sneltesten en 95 procent nog nooit zelf een sneltest heeft gedaan. De in deze survey gemeten testbereidheid is daarmee gebaseerd op beelden die de respondenten hierover hebben en niet op eerder verworven ervaringen. De meeste studenten en docenten geven verder aan vertrouwen te hebben in de informatie die hun school over het coronavirus deelt. Ook vindt men het geen probleem als door school wordt gevraagd maatregelen te volgen om verspreiding van corona tegen te gaan.
Basismaatregelen en richtlijnen OV
De resultaten laten daarnaast zien dat het grote merendeel van de bevraagde studenten en docenten bereid is om zich aan de basismaatregelen op school en in het OV te houden, mits de context het toelaat. Uit de open antwoorden komt duidelijk naar voren dat vooral het vermijden van de spits, maar ook het afstand kunnen houden tot anderen, veelal afhangt van de specifieke context (i.e. planning, drukte en fysieke ruimte). Mits hier voldoende ruimte voor wordt gegeven, is men bereid en voornemens om zich aan de gestelde richtlijnen en maatregelen te houden. In de planning en roostering van fysieke lessen is het dus noodzakelijk dat de hogeschool waar mogelijk rekening houdt met de verwachte drukte in gebouwen en spitsuren zo veel mogelijk probeert te vermijden en hier afspraken over maakt met het OV. Ook duidelijke looproutes, inrichting van lokalen en beschikbaar stellen van desinfectiemogelijkheden en mondkapjes kunnen het volgen van de basismaatregelen vergemakkelijken.
Waar mogelijk willen studenten en docenten het OV ook vermijden door alternatief vervoer (i.e. fiets, auto). Uit de open antwoorden blijkt dat hierbij de afstand tot locatie en ook de parkeermogelijkheden en kosten een rol spelen. Als het gebruik van alternatief vervoer gestimuleerd wordt, dan is het aan te bevelen om hierbij de reiskostenvergoeding of fietsregeling gelijk te stellen met de vergoeding voor het OV en te zorgen voor voldoende parkeer- en opstalmogelijkheden.
Testbereidheid
De intentie om thuis preventief een zelftest uit te voeren is vrij laag: iets meer dan een derde van de studenten en iets meer dan de helft van de docenten geeft aan van plan te zijn om thuis een zelftest te doen om weer naar school te kunnen gaan. Als deze test positief is, geeft 95 procent aan daarna thuis te willen blijven en meer dan driekwart van de respondenten is ook bereid om vervolgens nog een test bij de GGD te doen.
Richtlijnen en interventies
Uit het onderzoek komen een aantal gedragsdeterminanten en oorzaken naar voren die een rol spelen in de testbereidheid en de naleving van de basismaatregelen. Samengevat kunnen de volgende richtlijnen helpen om te komen tot passende interventies die de testbereidheid en naleving van maatregelen verder kunnen verhogen:
• Maak het makkelijk voor studenten en docenten om zich aan de maatregelen te houden (zorg voor weinig drukte, duidelijke looproutes, mogelijkheden voor desinfectie, mondkapjes).
• Maak duidelijk wat de toegevoegde waarde is van de zelftests.
• Zorg dat de zelftests altijd makkelijk beschikbaar zijn.
• Maak (op school) inzichtelijk wat de sociale norm is, versterk en draag deze overal uit.
• Help docenten en studenten het testen in te plannen en zo tot een gewoonte te maken.
• Zorg bij alle maatregelen voor duidelijke instructies die afgestemd zijn op de doelgroep.
Het projectteam bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit onderzoek. De uitkomsten uit dit onderzoek worden gebruikt om ook in de toekomst in het geval van nieuwe maatregelen of een lockdown het praktijkonderwijs en het onderwijs voor kwetsbare studenten bij Avans ten alle tijden op een veilige manier fysiek vorm te kunnen geven.
Download het rapport